Lezersrecensies: love ‘em!

Roerend verhaal over wat het betekent om mens te zijn

Verloren taal beschrijft een zoektocht naar identiteit – een identiteit vele facetten blijkt te hebben, en een zoektocht die heftige maar ook leuke en ontroerende momenten kent. Het boek biedt een unieke blik in een familiegeschiedenis die geraakt is door alles wat de afgelopen eeuw is gebeurd in Europa, maar dan buiten de zoeklichten – niet de geschiedenis uit de schoolboeken, maar juist die dingen die een mens, een familie zijn overkomen. Juist daarom blijft het boek dicht bij de lezer, de geschiedenis komt voorbij alsof je het hoort van je eigen familie.

Het boek houdt een spiegel voor: wie ben je, waardoor ben je geworden wie je bent, waarom ben je hier uitgekomen waar je nu bent… De schrijfster beschrijft een grondige zoektocht in de vorm van een verhaal wat niet weg te leggen is – niet weg te leggen omdat op iedere bladzijde eigenlijk de vraag doorschemert aan de lezer:”En jij dan? Weet je waar je vandaan komt? Wat zou jij dan gedaan hebben?” en terwijl je daarover denkt dendert het boek alweer verder.

Mocht het inderdaad zo zijn dat van iedere roman het thema te omschrijven valt als: “Wie ben ik?” dan is Verloren Taal van Bronja Prazdny een prachtig voorbeeld van een sterk geschreven, spannend en bij tijd en wijle humoristisch antwoord op deze vraag.

 28 januari 2016 op bol.com