Krimtataar Schmimtataar

Ik zat al klaar om een boek te schrijven over de verre familie van mijn vaders moeder die volgens de tamtam uit Mongolië (of de Krim als Krimtataren) zou komen (mijn vader was klein en donker met Aziatische ogen) en de opa van mijn vaders vader die volgens de overlevering rond 1900 uit Pruisen naar Bohemen vertrok om daar zijn geluk te beproeven (de broers van mijn vader zijn blond en hebben blauwe ogen). Uit de dna-test die vandaag terugkwam blijkt het inderdaad heel mooi te kloppen, dat deel van mijn vaders mannelijke lijn althans, alleen kwam de betreffende man niet, zoals de verhalen beweerden, uit het uiterste noordoosten van wat nu Duitsland is, tegen de Poolse grens en de zee aldaar, maar uit het voormalig koninkrijk Sachsen, grenzend aan Polen, Tsjechië en Beieren, met als hoofdstad Dresden. Voormalig Oost-Duitsland, dus. Een stukje lager en een heel wat minder lange wandeling naar zijn nieuwe leefomgeving dan ik had gedacht. Het schijnt nu Vrijstaat Saksen te heten. Tegelijkertijd liet de test zien dat er ook DNA uit Nordrein-Westphalen komt, ook Pruisen toentertijd, maar wel een aardig stukje naar het westen. Daar zijn twee Pruisen met elkaar in de weer geweest, ergens, 150 jaar geleden, vermoedelijk. De 6% Duits klopt helemaal met het verhaal dat het de opa van mijn opa, de overgrootvader van mijn vader Slava, betrof. Zes procent is vier generaties geleden, honderd tot 120 jaar.


Dat deel van mijn oma daarentegen… zó’n prachtig verhaal, ik had de pen al in de aanslag. Helaas klopt er niks van. Van de Krimtamtam. Volgens de dna-test komt, op dat kleine stukje uit Duitsland na, de hele familie van mijn vader, ook die van mijn oma dus, al ettelijke generaties (de test gaat tot op acht generaties, meer dan 200 jaar terug) uit Oost-Europa: met name Zuid-Polen, Noord-Tsjechië en West- Oekraïne, een heel overzichtelijk, aaneengesloten gebied mag ik wel zeggen. Honkvaste types. Ergens, 200 jaar geleden, meer dan 150 jaar voor mijn geboorte, is er iemand uit een zuidelijker gelegen gebied geweest die heeft gepaard of hoe je het ook maar wilt noemen, met een van mijn Oost-Europese voorouders. Zuiderlijker als in: Balkanees of Grieks, meer wil de test niet zeggen. Een Roemeen, een Bulgaar, een Macedoniër of misschien een Moldaviër, een Griekse? Wie zal het zeggen. Wat die persoon in elk geval NIET was? Juist: iets Aziatisch of Turks of wat het dan ook maar is waar de Krimtataren onder worden geschaard. Geen lid van een horde uit een leger van een van Dzjenghis Khans afstammelingen. Er komen voorvaderen uit de Oekraïne, zoals ik al zei, maar allemaal uit West- Oekraïne, niet voorbij Kyiv en dus was er geen leuk gearceerd gebiedje op de Krim aangegeven. 100 % Europees ben ik, voornamelijk Oost-Europees, joods, wat Duits en dus die verdwaalde anderhalf procent uit Balkanistan. Waar was de illustere voorouder die voor de Aziatische ogen en de zwarte haren van mijn babička Vera had gezorgd? Volgens de test heeft die nooit bestaan. Nou ja, wel in de verhalen natuurlijk. Laten we hem maar de spookvoorouder noemen en mij dan een spookkrimtataar.