Paaseieren zoeken met pubers

Ze zijn inmiddels 12 en 14 maar paaseitjes verstoppen doen we nog steeds. Vinden ze leuk – en wij ook. Althans, dat dachten we, dat we dat leuk vonden. Het bleek dat mijn man vooral het idéé van het verstoppen en zoeken leuk vond maar het daadwerkelijke gebeuren een stuk minder trok. Goed, ik de chocolade eitjes verstoppen in de woonkamer en de kinderen geroepen. Mijn man wilde zeggen dat het zoeken kon beginnen maar ze stoven de kamer al door, onderwijl elkaar omverduwend. Iemand opende de klep van de piano om te kijken of daar iets verstopt zat en liet toen die klep op de vingers van zijn broer vallen. Uitgeschakeld en meer eitjes voor Bassie. Scheldend werd de gezellige familieactiviteit voortgezet, mijn werktafel was een volgend slachtoffer, weg systeem, alles door elkaar, briefjes met verhaallijnen van het prikbord gerukt want er zou wel eens een eitje achter verstopt kunnen zitten. Plantjes in de vensterbank werden ruw opgetild, stukken lidcactus vlogen in het rond. Mijn man, de arme stakker, stond als aan de grond genageld toe te kijken, grote verschrikte ogen.
Wraak is zoet dacht de broer die zojuist zijn jatten had bezeerd en hop, daar pakte hij het hoofd van zijn broer al en ramde het tegen het bijzettafeltje. Hun vader ontplofte. Schreeuwde dat dit niet normaal was, dat paaseitjes zoeken niet zo hoorde te gaan. Wat verwacht je dan, een soortement Von Trapp constellatie, vroeg ik. Ik maakte een ongepast gebaar dat bepaalde Duitsers zo’n 70 jaar geleden maakten om hun grote leider te eren. Hij keek me boos aan. Nee, maar het mag wel een beetje beschaafder dan dit , zei hij. Ik schoot in de lach maar hield daarmee op toen ik de hoek van een bank tegen mijn heup kreeg. Iemand had de bank opzijgeschoven. Alsof ik paaseitjes in de stofnesten achter de bank zou verstoppen, waar zien ze me hier voor aan. De kinderen hadden al ongeveer een derde gevonden en hadden geen oog voor hun ontplofte vader. Die beende kwaad de kamer uit en smeet de deur dicht. Het eierenzoeken werd voortgezet zonder de dissonante tonen van de vader. Die was nu ergens boven aangekomen. Dat hoorde ik aan de deur die daar ook werd dichtgesmeten.
Toen alle eieren gevonden waren aten ze er een paar op zonder de wikkels eraf te halen. Ik werd boos. Ze zeiden dat wij wel erg overspannen waren, en dat ze de eieren nu voor ons zouden verstoppen zodat wij ook wat losser zouden worden. De man werd van zolder getrommeld, hij was afgekoeld. We begonnen met zoeken. Een eitje zat ik de pot chocopasta en de rest in het oorgedeelte van verschillende koptelefoons die er in de woonkamer lagen. Ik wist niet eens dat die kussentjes eruit konden maar dat kan dus blijkbaar.