Recensie Znežanka

De kopstoot van Sneeuwwitje

[…] Het is lang geleden dat ik een boek tot het einde toe las – te druk met alles en niets – maar Znežanka kon ik niet negeren of wegleggen. Op de eerste pagina kroop ze in mijn hoofd en na de laatste zat ze er nog steeds. Nu moet ik er iets zinnigs over zeggen, een pluim in het achterwerk van de schrijfster Bronja Prazdny steken, want die heeft ze verdiend, meerdere pluimen. Znežanka is haar eerste roman, een overdonderend debuut zoals ik er weinig heb gezien. Niet veel nieuwbakken romanschrijvers leggen de literaire lat zo hoog en springen er vervolgens met ogenschijnlijk gemak overheen. De gelijkenissen, de overdenkingen, de humor van Znežanka, hoewel haar situatie daar geen aanleiding toe geeft, zorgden ervoor dat ze mij onafgebroken bleef boeien. Vaak blader ik door een boek als er weer een lange, vermoeiende beschrijving of bespiegeling wordt ingezet, soms leg ik het weg of gooi ik het van me af. Ik heb met veel boeken gegooid in mijn leven, ik kan het iedereen van harte aanraden. Met pretentieuze ijdeltuiterij mag je vrijuit gooien, hard en ver, maar niet met dit boek. Znežanka moet je lezen. Als je van een authentiek verhaal houdt, een boek dat de grenzen van de geloofwaardigheid overtuigend overschrijdt en je gaandeweg confronteert met je eigen fantasieën, je eigen gekte waarin je af en toe heimelijk schuilt als de realiteit je verveelt, vermoeit of ondraaglijk wordt, lees dan Znežanka. Probeer één pagina, de eerste, en laat Znežanka je meeslepen en uiteindelijk de kopstoot geven die je even doet duizelen van de werkelijke waanzin in en om ons heen. Znežanka is gek, ze windt er geen doekjes om, maar zijn wij minder gek? Wie bepaalt dat de ene mens gek is en de andere niet? Zijn we het niet allemaal, in meer of mindere mate? Ik ben blij dat ik het ben en dat het mag. Met dank aan Znežanka en Bronja Prazdny.

Marcel Vaarmeijer, auteur van oa Voor wie ik hen liefgehad en Heelmeester (dat op de longlist van de van de Librisliteratuurprijs stond).