Writer’s block

Iemand noemde het een writer’s block. Dat wat zich meester van mij heeft gemaakt zo heet. Een schrijfblokkade. Ik vind het prima dat iemand het zo noemt. Dan heeft het een naam en zit het in een doosje en dan kan zo’n persoon weer verder. Maar ik zit ondertussen nog steeds totaal op slot. Met de gebakken -nee zwartgeblakerde peren.

Ik kan niet meer schrijven en het voelt of ik op een druk plein in Florence ben neergezet en dat de mensen met camera’s en telefoons en birkenstocks en zonnebrillen langs me zoeven om zoveel mogelijk schoonheid vast te leggen en dat ik alleen maar naakt daar kan staan, de kunst zie, de mensen hoor, de opwinding en de drukte voel, al die lijven uit al die landen ruik, kan aanraken maar niet kan deelnemen aan de prachtige jacht.

Er is niks mis met mijn observatietalent; er is iets mis met het doorgeefluik. Er wordt gekookt in deze keuken, mensen, de gerechten bereiken alleen de gasten in het restaurant niet. En soms wordt er niet eens gekookt, soms kan ik alleen maar kijken naar de bedrijvigheid om mij heen en daar waar ik een paar maanden geleden mijn ogen maar hoefde te openen om inspiratie te voelen is er nu vaak verrassend veel leegte. Ik zie dan wel maar voel het niet.

Ik kan me goed voorstellen dat het woordje ‘naakt’ in de paragraaf hierboven je je lippen deed krullen. Ik kan me voorstellen da je een wenkbrauw optrok en dacht: ‘nou nou, overdrijven is ook een vak, mevrouw Prazdny’ en ik geef u geen ongelijk, maar het is zoals het voelt. Ik voel mij naakt nu ik niet kan schrijven. Al die inspiratie die tegen mijn lijf beukt, butsen en blauwe plekken veroorzaakt, maar het ventiel dat voor ontluchting van mijn snelkookpanhoofd zorgt is kapot: het geeft allemaal een nogal onbeschermd gevoel.

Een vol hoofd en een naakt lijf, ik kan er niet aan wennen. Nog minder kan ik wennen aan een naakt lijf en een leeg hoofd; ik ontbeer elk talent voor de pornografie.

En ja, die hele naakt-analogie is natuurlijk volstrekt gekunsteld en slecht uitgewerkt maar dat komt dan weer door mijn writer’s block.