Geïnfecteerd/Geïnspireerd

Soms denk ik wel eens dat ik bezeten ben, geïnfecteerd misschien door een bacterie die mijn handen en ogen, het ding dat mijn lichaam is, gebruikt om te communiceren met de wereld buiten ons, buiten hemzelf en het lijf dat hij heeft geclaimd en dat toevalligerwijs mij toebehoort. Zelf is hij niet instaat tot enige vorm van contact, hij heeft geen vingers, tenen of desnoods een tong om mee te schrijven, zijn ogen zien alleen door de mijne maar zijn behoefte om een verhaal te vertellen is zo groot dat hij een beslissing nam die even moedig als gevaarlijk genoemd kan worden: hij nam bezit van mij.

Door hem zie ik verder en weidser, vallen mij details op die ik voorheen niet waarnam, kan ik schoonheid horen in lelijke of alledaagse gesprekken, liefde voelen voor een gebaar of aanraking die mij voorheen niet zou zijn opgevallen.
Het is een win-win situatie, zoveel weet ik wel, hij gebruikt mij en ik ben door hem een rijker mens geworden (nee niet financieel), maar er is vooral veel meer dat ik niet weet. Wie hij is, waar hij vandaan komt. Of zijn verblijf tijdelijk is of permanent. Ik ben zo op hem gaan vertrouwen dat een onverwacht vertrek mij van mijn stuk zou brengen, ik ben aan hem gehecht geraakt. Ik ben hem ‘Inspiratie’ gaan noemen, met een hoofdletter inderdaad, dat is het minste wat ik kan doen om hem mijn dankbaarheid te tonen.

Soms is hij een poosje stil en dan zie ik weer door mijn eigen ogen, ben ik die fletse persoon die ik was voor hij in mij(n leven) kwam, voel ik de dingen zonder randje en zijn de dialogen van de hondenbezitters in het park banaal en oninteressant, precies zoals ze waren toen ik nog alleen was.

Een of ander mens dat zijn beroep heeft gemaakt van andere mensen binnenstebuiten keren, dat wat niet per se benoemd hoeft te worden toch ad nauseam wil benoemen en dan doorduwen tot het voorbij het plezante is, zal nu wellicht opperen dat er een parasitaire relatie is ontstaan tussen ons, misschien dat ik verslaafd ben geraakt aan mijn bacterie, dat ik moet leren zonder hem te leven. Ik zou tegen zo’n charlataneuze koekenbakker willen zeggen dat hij of zij een jaloerse persoon is met zwarte gaten in zijn hart. Dat je pas weet waarover je spreekt als je zelf geïnfecteerd bent geraakt door Inspiratie.