Gesjoemel in abortusland

Een paar dagen geleden wond ik me op over Wim van Limpt, de directeur van Buma/ Stemra die voor tonnen ondersteund wordt omdat ie nog niet zonder zijwieltjes kan fietsen, maar er geen been in ziet het zichzelf alvast heel comfortabel te maken bij de dubieuze muziekclub middels dure reizen, etentjes en laten we zijn welverdiende golfabonnement niet vergeten. Vast voor businessmeetings met armlastige muzikanten, kan haast niet anders. In het licht van al deze sjoemelstreken (het is overigens niet de eerste keer dat deze partyclub met monopoliepositie negatief in het nieuws is) vond ik het motto van Buma/ Stemra nogal wrang. Komt ie: ‘Goed geregeld klinkt beter.’
Ik denk dat het tikje dat de verzilverde golfclub tegen het gouden balletje van Wim inderdaad beter klinkt dan het geluid van een plastic stokje tegen een tweedehands balletje. Goed geregeld, Wim! Het doel van Buma/ Stemra is ook het vermelden waard in dezen, trouwens. Vooral de laatste regel is om te gieren. ‘Het bevorderen van de materiële en immateriële belangen van auteurs en hun rechtverkrijgenden, uitgevers en uitgeversbedrijven, zonder winstoogmerk voor zichzelf.’ Hierom wordt vermoedelijk smakelijk gelachen tijdens ‘zakenreisjes’. Het is natuurlijk ook dolkomisch.

Afijn. Nog aan het bijkomen van het nieuws over deze minne graaier, werd ik alweer getrakteerd op nieuws dat zo mogelijk nog zieker was: sjoemelende abortusklinieken. Nee, niet de klinieken zelf maar de glibberige, hebberige smeerlappen die aan het roer staan van een keten van abortusklinieken met de wat wrange naam Casa en die over de buiken van ongewenst zwangere vrouwen miljoenen naar zichzelf toe hebben weten te harken op de meest dubieuze manieren. Declaraties van niet gepleegde abortussen, verzonnen patiënten, narcoses die met veel slappere verdoving werden uitgevoerd en behandelingen die door medisch specialisten uitgevoerd zouden zijn, maar dat in feite niet werden. De gluiperd die hier mede en voornamelijk voor verantwoordelijk schijnt te zijn is de voormalig directeur van Casa, Bert van Herk, die van 2001 tot 2015 met allemaal andere vriendjes zonder scrupules de zorgverzekeringen oplichtte.

Ach, zorgverzekeraars hebben toch geld zat, denk je, maar ook jij weet dat het geld ergens vandaan moet komen, dus als Abertus van Herk creatief met boekhouden een zesde huis naar zichzelf toe weet te toveren, betekent dat meer premie voor u in een later stadium. Iets met vestzak-broekzak. En als u het allemaal toch zo ernstig niet vindt, helpt het volgende u misschien over de streep. Bertje cs hielp ook buitenlandse dames van hun foetussen af in Nederlandse klinieken en bracht deze dames dan van alles in rekening dat gewoon bij de prijs inbegrepen hoorde te zitten. In Nederland zijn abortussen gratis, maar waarom iemand die deze nare ingreep uit eigen zak moet betalen niet extra rekenen voor medicijnen of foto’s? Is toch ook weer snel een zakcentje verdiend, niet waar?

Hoe halen dit soort mensen het in hun hoofd, verdomme nog aan toe. Hoe kun je nog bij je vrouw of man in bed kruipen ’s avonds, met een geweten als geïnfecteerd taaislijm? Hoe kun je nog je baby voeren in de wetenschap dat jij niet- bestaande vrouwen hebt laten aborteren en wel-bestaande vrouwen hebt opgelicht voor een luxer bestaan voor jezelf? Hoe kun je nog naar jezelf in de spiegel kijken als je over de hoofden van duizenden mensen die zich anoniem bij je hebben laten testen op soa’s illegaal rijk bent geworden? Wat voor een gedegenereerd stuk genetisch afval ben je als je zoiets doet en er geen nacht slechter om slaapt? Hoe is zoiets in godsnaam mogelijk?

Ook weer omdat je vindt dat je er recht op hebt, vermoedelijk, net als Wim van Limpt. Omdat het je toekomt, omdat jij meer waard bent dan die schlemielen die je oplicht. Ik zeg: al dit soort types op een afgelegen eiland pleuren en bekijk het verder maar. Moet dan waarschijnlijk wel een erg groot eiland worden.