Roken en seks

Roken leek mij lang een van de weerzinwekkendste activiteiten op aarde. Je moet wel heel erg seniel zijn als je een brandende kankerstok in je muil stopt en er dan de rook uitlurkt samen met teer, arseen, benzeen en dat goedje waarmee ze lijken prepareren. Welke klapdebiel doet dat vrijwillig? Het was onvoorstelbaar voor me. Rokers moesten wel collectief van het padje zijn. Ik werd nog liever verstikt door rook in mijn huis dan mijn binnenste langzaam te laten wegvreten door die troep. En dan eindigen met een zuurstoftank op je rug en een gat in je keel waar je dan je lievelingsschatjes in steekt. Het liefst voor het ziekenhuis, zodat je gelijk opgenomen kan worden mocht het onverhoopt mis gaan of je zuurstof opraken. Wat een armoe.

Het was een beetje zoals met seks; dat leek mij ook het ultieme smerig. Misschien vond ik het concept seks nog wel weerzinwekkender dan roken. Ik bedoel: bezwete lijven, een veelheid aan lichaamssappen -en openingen, gehijg in je oor en jij die na afloop met de rommel opgescheept zit. Welk weldenkend mens begint daar in godsnaam aan? Die moet wel kraaiend koekoek zijn, die seksende mens. Mij niet gezien, dacht ik. Ik vond het niet alleen een ranzige bezigheid, het leek me ook zo zinloos allemaal. Al die mensen, als slaven van hun hormonen, in de meest onzalige posities in elkaar gefriemeld. En waarom? Wat was het nut van al die ellende, echt, waarom zou je het jezelf aan doen?

En toen ging ik studeren en raadde iemand mij aan om te gaan roken. Tijdens het Risken werd ik altijd zo benauwd van de rook van de sigaretten van mijn huisgenoten (ja, iedereen rookte) en zelf een sigaret opsteken zou me van mijn gebrek aan lucht afhelpen. En godverdomme nog an toe: het hielp! Ik kon weer ademen! Ik nam de toekomstige kanker voor lief en werd roker. Zo’n smoezelig mens met bruine vingers en grafadem, alles wat ik eerder had verketterd. Na een half jaar verliet ik het studentenhuis en heb ik nooit meer geriskt of welk ander bordspel dan ook gespeeld, daar ik een enorme hekel aan bordspellen heb en was ik gewoon een van de zombiesquad, een verslaafde.

Ook met seks bleek ik iets minder standvastig. Na wat opstartproblemen bleek ik er zelfs soort van schik in te hebben, verkwanselaar van principes die ik ben.